شاکله کتابهای دو جلدی آموزش خوشنویسی با خودکار نوین تحریر پس از موفقیت مجموعه نوین تحریر و اساتید عزیز آزاده رستمی و حامد مشفق آرانی در تدوین و چاپ کتاب خوش خط شو رقم خورد و این بار براساس بازخورد هنرجویان و علاقه‌مندان به هنر خوشنویسی با خودکار سطح پیشرفته خوشنویسی با خودکار را نشانه رفت.  

کتاب «خوش‌خط شو» شکل ‌دقیق اما ساده شدۀ آموزشِ خطّ تحریری و مقدمات خوشنویسی با خودکار هست. هر فردی که در هر  مقطعی بالاتر از دبستان تحصیل می‌کند، کتابِ خوش‌خط شو می‌تواند برایش مناسب باشد. از دانش‌آموز دبیرستان دورۀ اوّل و دوم یا حتی دانشجویان مقاطع بالاتر، افراد با هر سن و سال و جنسیت و هر قشر و هر صنفی که باشند و بخواهند خط را درست بیاموزند، در ابتدا کتاب خوش‌خط شو را به او پیشنهاد می‌کنیم. خوش‌خط شو جلد ساده شدۀ «کتاب خوش‌نویسی با خودکار نوین‌تحریر» است که هر فردی در هر مقطع و شرایطی برای خوش‌خط شدن به آن احتیاج دارد. 

شیوۀ طراحی و تألیفِ کتاب «خوش‌خط شو» (سطح متوسط):

در ابتدای‌ هر درس یک برگه، تمرین از روی یک سرمشقِ خوشنویسی قرار گرفته است. هنرجویان پیش از اینکه با متن اصلی کتاب خوشنویسی سروکار پیدا کنند، ابتدا با چشم، سرمشق‌های خوشنویسی شده را خوب نگاه می‌کنند و سپس با برداشت فردی خود، شروع به تمرین سرمشق‌های خوشنویسی می‌کنند.

سپس وارد متن اصلیِ آموزش خط می‌شویم. نخست، شکل بزرگ‌تر شدۀ سرمشق را ملاحظه می‌کنید. نگاه کردن به این شکل بزرگ شدۀ سرمشق خوشنویسی را در آموزشِ خط «مشقِ نظری» می‌گویند.

پس از آن وارد آموزش بخش‌بخشِ کلمات آن سرمشقِ خوش‌خطی می‌شویم. در این قسمت هر کلمه به‌صورت متنی، توضیح و سپس محلی برای تمرین آن قرار داده شده است.

در ادامه، با توجه به اینکه فراگیریِ خط در برخی افراد با تصویر بهتر از خواندنِ متن است، بخشی با عنوان نقشینه‌های آموزشی حروف الفبا در خوشنویسی طراحی شده است. در نقشینه‌های کتاب خوش‌خط شو، شکلِ مرحله به مرحله نوشتن صحیح هر کلمه را با نقوش گرافیکی و فلش‌ها و ذکر اندازه‌های خوشنویسی، آموزش می‌توان مشاهده کرد.

در این میان، افرادی هستند که دوست دارند با دیدن تصاویر، به متن هم اشراف پیدا کنند. پس در کنار این نقشینه‌ها توضیحات متن درس خوش‌خطی به شیوه‌ای ساده شده، باز هم قرار گرفته تا اگر خواستید، مطالب متنی را کنار نقشینۀ هر حرف، ببینید، مطالعه کنید و بیاموزید.

پس متوجه شدید برای هنرجویان خوشنویسی در کتاب خوش‌خط شو، با یک شیوۀ آموزشی منحصر‌به‌فرد به هر سلیقه‌ای از فراگیران هنر خوشنویسی، توجه شده است. اگر علاقه به خواندن متن داشتید، می‌توانید متن را خط به خط، مطالعه و تمرین کنید. اگر علاقه به دیدن تصاویر گرافیکی داشتید، می‌توانید نقشینه‌های خوشنویسی را مرور کنید. اگر دوست‌داشتید کنار نقشینه‌ها، متن را نیز مرور کنید‌، می‌توانید حین تمرینِ خط و مشق نظری، متنِ کنار هر تصویر را هم با دقت بخوانید و تمرین خط کنید.

پس از اینکه کلمه به کلمه، سرمشق خطّ آن درس را تمرین کردید. یک صفحه، دوباره تمرین از سرمشق برای‌تان قرار داده شده است، مانند همان تمرینِ پیش از درس. در ابتدا با تمرین یک صفحه‌ای، آنچه با چشم بررسی می‌کردید را مشقِ خط کردید. حالا علاوه بر اینکه نگاه شما به سرمشقِ خط قوی‌تر شده است، این‌بار کلمه به کلمه هم آن سرمشقِ زیبانویسی، را یادگرفته‌اید. پس انجام یک تمرینِ یک‌ صفحه‌ای از سرمشقِ خوشنویسی، می‌تواند تمام یاد گرفته‌های شما را تثبیت کند.

آموزش خط تحریری در کتاب خوش‌خط شو، براساس منطقی‌ترین سرمشق‌ها و پرکاربردترین اتصال‌های خوشنویسی است. با مطالعه کتاب خوشخط شو، و تمرین سرمشق‌های آن، چه در ابتدا، چه حین آموزش کلمات آن درس و حتی تمرینِ انتهای درس، بیشتر حروف الفبای فارسی را یاد می‌گیرید و اتصال‌های پر کاربرد آن را به شکل خوشخطی فرا می‌گیرید.

با توجه به این که کتاب خوش‌خط شو، محلی برای انجام تمرین‌ خط، در خودِ کتاب را دارد، هنرجو می‌تواند در هر حال با نگاهی راحت به سرمشق، زیبانویسی را تمرین کند. این‌طور نیست که شما در کتابی دیگر یا صفحه‌ای دیگر، سرمشق‌ها را ببینید و جای دیگری تمرین کنید. بلکه در همان صفحه که آموزش خط داده شده است، جای مناسب و کافی برای تمرین هم قرار داده‌ایم.

جالب‌تر این‌جاست که در صفحۀ پایانی هر درس، یک صفحه با کادری زیبا، با نامِ برگۀ «بهترین دست‌نوشته‌های من» طراحی شده است. شما در این صفحه خودتان انتخاب می‌کنید که چه متنی یا شعری یا دل‌نوشته‌ای را با خط زیبای خود بنویسید. در هنگام خوش‌خط نوشتن هم تمام تلاش‌تان را به کار بگیرید تا هر آنچه تاکنون آموخته‌اید در این برگه رعایت کنید تا زیباترین خط خودتان را نوشته باشید.

در کتاب «خوشنویسی با خودکار نوین‌تحریر – جلد اول» شکل ‌دقیق آموزشِ خطّ خودکاری و نوشتن حالت هنریِ خوشنویسی با خودکار است. هنرجویان خط، که مشتاق یادگیریِ اجرای ضعف و قوت با خودکار باشند، چه کلاس خوشنویسی با قلم رفته باشند، یا علاقه به هنر خوشنویسی داشته باشند، با کتاب‌های خوشنویسی با خودکار نوین‌تحریر، به صورت خودآموز یا کنار کلاسی که خدمت استاد خط می‌روند، خط خودکاری را یاد می‌گیرند. هر فرد علاقمندی به هنر خط، در هر مقطع و شرایطی برای خوشنویس شدن می‏تواند از این مجموعه بهره وافر ببرد. کتاب‌های دوجلدی نوین‌تحریر، زیر نظر تیم تخصّصی آموزش مجازیِ خوشنویسی با خودکار نوین‌تحریر (آزاده رستمی و حامد مشفق آرانی) تألیف شده است. 

هر موردی که در آموزش درست خوشنویسی با خودکار مهم است و در جلد اول گفته نشده است در کتاب تکمیلی یعنی جلد دوم کتاب آموزش خوشنویسی با خودکار نوین تحریر به آن پرداخته شده است. همه کلمات آموزشِ جلد دوم کتاب در 3 اندازۀ استاندارد خوشنویسی با خودکار برای خودکار‌های یک میلیمتر، 1.2 میلیمتر و 1.6 میلیمتر (این اندازه‌ها برای هنرمندان نسبت به ظرافت یا فشار دستشان قابل تغییر است) طراحی شده است. 

از دیگر ویژگی‌های جلد دوم کتاب آموزش خوشنویسی با خودکار نوین تحریر که سطح پیشرفته خوشنویسی با خودکار را هدف گرفته است می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: آموزش سرمشق‌ها از ساده به مشکل، قابل استفاده در مراکز آموزشی و آموزشگاه‌های هنری، مناسب رده‌های سنی و سطوح مختلف، نخستین کتاب با محتوای مالتی مدیا و با ابتکاری نوین در ارائۀ نقشینه‌های گرافیکی آموزشی

هنرجویان خط، که مشتاق یادگیریِ اجرای ضعف و قوت با خودکار باشند، چه کلاس خوشنویسی با قلم رفته باشند، یا علاقه به هنر خوشنویسی داشته باشند، با کتاب‌های خوشنویسی با خودکار نوین‌تحریر، به صورت خودآموز خط خودکاری را یاد بگیرند.

این کتاب براساس منطقی‌ترین سرمشق‌ها و پرکاربردترین اتصال‌های خوشنویسی پایه‌گذاری شده است. با مطالعه کتاب خوشنویسی با خودکار نوین‌تحریر، و تمرین سرمشق‌های آن، چگونگی خوشنویسیِ حروف الفبای فارسی که سخت‌تر هستند و در کتاب اوّل نیستند، همچنین دندانه‌های شاخص و محل قرارگیری آن را یاد می‌گیرید و اتصال‌های پر کاربرد آن را فرا می‌گیرید.

با توجه به این که کتاب خوشنویسی با خودکار نوین‌تحریر، محلی برای انجام تمرین‌ خط، در خودِ کتاب را دارد، هنرجو می‌تواند در هر حال با نگاهی راحت به سرمشق، زیبانویسی را تمرین کند. این‌طور نیست که شما در کتابی دیگر یا صفحه‌ای دیگر، سرمشق‌ها را ببینید و جای دیگری تمرین کنید. بلکه در همان صفحه که آموزش خط داده شده است، جای مناسب و کافی برای تمرینِ استانداردنویسی خط خوکاری قرار داده‌ایم.

بخش‌های پُر اهمیت کتاب خوشنویسی باخودکار نوین‌تحریر:

شیوه‌نامۀ گذر از کوچه‌باغ‌های کتاب:

پیش از شروع درس‌های کتاب آموزش خط خودکاری نوین‌تحریر، یک خط اولیه از هنرجو دریافت می‌شود. همچنین در این بخش شیوۀ صحیح استفاده از کتاب و یادگیری و تمرین درست خوشنویسی توضیح داده شده است.


درس صفرم:

در کتاب خوشنویسی با خودکار نوین‌تحریر، یک درسِ پیش‌نیاز با عنوانِ درس صفرم داریم. این درس درآمدی مناسب برای آموزش خط است. آشنایی بیشتر با نوک خودکار و تمرین‌های اوّلیۀ ضخامت نویسی و ایجاد ضعف و قوت با خودکار در این درس صفرم از کتاب تکمیلی، آموزش داده شده است. سپس به شیوۀ صحیح قلم دست گرفتن در خوشنویسی با خودکار پرداخته شده است.

سرمشق‌های کلی:

در ابتدا و انتهای هر درس، یک سرمشق خط، به‌صورت تمرین سطرنویسی، در یک صفحه تکرار شده است. سرمشق ابتدایی برای نگاه چشمی و تمرین برای توجه بیشتر به کلمات سرمشق خط. تمرین انتهایی برای دقیق نویسی و تمرینِ اجرایِ دُرستِ هر آنچه که آموزش داده شده است. حالا علاوه بر اینکه نگاه شما به سرمشقِ خط قوی‌تر شده است، این‌بار کلمه به کلمه هم آن سرمشقِ زیبانویسی، را یادگرفته‌اید. پس انجام یک تمرینِ یک‌ صفحه‌ای از سرمشقِ خوشنویسی، می‌تواند تمام یاد گرفته‌های شما را تثبیت کند.

موارد کم‌رنگ و پررنگ قرار داده شده است تا از روی آن مشق تقلیدی خوشنویسی کنید. در برخی سطرها نیز، چند کلمه یا اتصال حذف شده است تا ببینید چقدر دقیق توانایی این را پیدا کرده‌اید که خط خودکاری را در اندازۀ استاندارد خودش بنویسید. در اینجا باید مانند سرمشق خوشنویسی، آن مورد را در جای مناسب خودش، به صورت استاندارد نویسی در خوشنویسی با خودکار قرار دهید.

آموزش مالتی مدیا توسط اسکن از روی بارکدهای کتاب خوشنویسی:

در ابتدای توضیحات هر سرمشق خوشنویسی، یک سطر بزرگتر از آن سرمشق، برای نگاه دقیق‌تر و مشق نظری قرار داده شده است. کنار این سرمشق یک بارکد وجود دارد، که با اسکن آن توسط دوربین موبایل یا برنامه‌های بارکد خوان، می‌توانید ویدیوی کوتاه آن را بررسی نمایید تا با اندازۀ استاندارد خط خوکاری و چگونگی تحریر با خودکار بیشتر آشنا شوید.

چگونگی آموزش در هر درس:

هر کلمه به‌صورت متنی، توضیح و سپس محلی برای تمرین خط، با عنوان «شما نویس» قرار داده شده است.

حال، با توجه به اینکه فراگیریِ خط در برخی افراد با تصویر بهتر از خواندنِ متن است، بخشی با عنوان نقشینه‌های آموزشی حروف الفبا در خوشنویسی طراحی شده است. در نقشینه‌های کتاب شکلِ مرحله به مرحله نوشتن صحیح هر کلمه با نقوش گرافیکی و فلش‌ها و ذکر اندازه‌های خوشنویسی، آموزش داده شده است.

در این میان، افرادی هستند که دوست دارند با دیدن تصاویر، به متن هم اشراف پیدا کنند. پس در کنار این نقشینه‌ها توضیحات متن درس خوش‌خطی به شیوه‌ای ساده شده، باز هم قرار گرفته تا اگر خواستید، مطالب متنی را کنار نقشینۀ هر حرف، ببینید، مطالعه کنید و بیاموزید.

تقشینه‌های آموزشی:

یک وجه‌تمایز در این کتاب آموزش خط خودکاری این است که تصاویر چگونگی اجرای خوشنویسیِ هر کلمه، هم به‌صورت قلم درشت، هم به‌صورت فلشی و خط تحریری و هم از بزرگ به اندازۀ کوچک‌تر آموزش داده شده است، تا هنرجو با نگاه دقیق و تمرین درستِ زاویه در خوشنویسی و اتصال‌های صحیح سرمشق خوشنویسی آشنا شود، سپس آن را در اندازۀ استاندارد خط خودکاری تحریر نماید.

یادنگاره:

تمام کلمات سرمشق‌های، جزء‌به‌جزء بررسی می‌شوند و اگر کلمه‌ای در درس‌های گذشته توضیح داده شده باشد، با عنوان یادنگاره، یادآوری می‌شوند.

کلینیک تخصصی خوشنویسی:

پس از تمرین‌های هر کلمه و اتصال، برای اینکه اشتباهات رایج هنرجویان قبلی را تکرار نکنید، یا برای اینکه اگر اشتباهی رخ داد، خودتان به‌صورت خودآموز بتوانید اشکالات احتمالی خط خود را برطرف نمایید، این بخش کلینیک خوشنویسی قرار داده شده است. باشد که مورد توجه‌ هنرجویان خودآموز خوشنویسی قرار بگیرد.

بهترین دست‌نوشتۀ من از درس:

برگه‌ای زیبا در انتهای هر درس خوشنویسی قرار داده شده است، تا متن زیبا یا شعر انتخابی خودتان را با خط خوش، با در نظر گرفتن آموخته‌های پیشین، خوشنویسی کنید. در هنگام خوش‌خط نوشتن هم تمام تلاش‌تان را به کار بگیرید تا هر آنچه تاکنون آموخته‌اید در این برگه رعایت کنید تا زیباترین خط خودتان را ثبت کنید و تاریخ بزنید.

ضمائم نقشینه‌های آموزشی – با چاپ تمام رنگی:

در انتهای کتاب اوّل از مجموعۀ دوجلدی آموزش خوشنوسی با خودکار نوین‌تحریر، صفحاتِ تمام رنگی چاپ شده است. در این صفحات رنگی تمام نقشینه‌های آموزشی مهندسیِ حروف و اتصالات خوشنویسی را با کیفیت بالاتر و با طراحی جذّابی می‌توانید مشاهده کنید تا زوایا و اندازه‌ها و چگونگیِ اجرایِ مرحله به مرحله را دقیق‌تر بیاموزید.

توجه به این نقشینه‌های آموزش خوشنویسی کمک می‌کند تا جزئیاتی از خوشنویسیِ حروف الفبای فارسی و اتصالات دوحرفی – سه حرفی خوشنویسی که غالب اساتید بر آن‌ها تأکید دارند را تا حد مطلوبی فرا بگیرید.